SERIENS HISTORIE

Marg & bein-serien var en idé som forfatterne Jon Ewo, Ingunn Aamodt og Arne Svingen fikk sammen i 2006. Trioen gikk med ideen til forlaget Damm som straks tente på en serie med grøssere for barn og unge under tittelen Marg & bein. Hver bok skulle inneholde én avsluttet historie, man trengte derfor ikke lese bøkene i noen spesiell rekkefølge. Lengden skulle være på omkring 100 sider. I motsetning til andre serier for barn, var denne basert på sjanger, og ikke alder. Serier som 10:12, Leseløve, Lesehest og Steg inneholder alle typer bøker. Marg & bein skulle inneholde én type bøker, og ingen skulle fortelle leseren hvilken alder de passet for. Dessuten kan ingen andre enn de tre forfatterne skrive for serien. Målet var å skrive spennende og relativt lettleste bøker av høy kvalitet.

De første tre Marg & bein-bøkene kom ut høsten 2007. I starten kom de i paperback med en pris på 99 kroner. Det viste seg etter hvert at leserne og bibliotekene heller ville ha bøkene med hardt omslag. Mange av de gamle paperback-utgavene ble raskt utslitt. Derfor kommer nå alle bøkene i hardt omslag, også de gamle titlene når de kommer i nye opplag. Prisen er per i dag 199 kroner per bok.

Det kommer nye Marg & bein-bøker før Halloween hvert år. Til sammen finnes det 34 bøker i serien. Høsten 2017 kom det to nye bøker: «Dukkens rette eier» av Ingunn Aamodt og «Utsikt til døden» av Arne Svingen.

Serien har gjennom disse årene rukket å bli svært populær. Skolebibliotekene har ofte lange ventelister på bøkene og den entusiasmen og responsen forfatterne møter fra leserne er det sjelden man opplever. De tre forfatterne har til sammen skrevet rundt hundre og femti bøker for barn og unge, men engasjement rundt Marg & bein-bøkene er helt unikt. Serien leses like mye av jenter som av gutter.

Redaktør for serien på Cappelen Damm er Steffen Sørum, som også selv er forfatter.

Nesten alle Marg & bein-bøkene finnes også som lydbøker. De nye bøkene utgis også som ebøker.

Forfatterne turnerer for tiden på skoler rundt omkring i landet med en egen grøsserforestilling. Les mer om den HER.

Omslagene til bøkene tegnes av illustratørene Olve Askim og Simon Nyhus. Utseende på serien er laget av designbyrået Motorfinger.

Marg & bein er oversatt til dansk og færøyisk.

«Dukken» av Ingunn Aamodt mottok Arks barnebokpris 2010.

%d bloggere liker dette: